Iarna îşi face tot mai simţită prezenţa, iar temperaturile sub O grade vor fi la ordinea zilei în următoarele luni. Atenţia acordată micilor detalii ne pot ajuta să trecem mai uşor peste sezonul rece.
O serie de trucuri recomandate de experţii în sănătate se pot dovedi extrem de utile pentru a combate frigul pe timp de iarnă şi pentru a păstra căldura corporală. Specialişti în fizioterapie, cardiologi, psihologi, chiropracticieni, nutriţionişti au contribuit la realizarea unui mic îndrumar pentru sezonul rece, publicat de revista medicală Good Health.
Păstraţi temperatura constantă în casă.
Pentru a evita sindromului lui Raynaud, ce determină contractarea bruscă a vaselor de sânge şi răcirea acută a membrelor, când se face trecerea bruscă de la frig la cald, medicii recomandă păstrarea unei temperaturi constante în interior şi nu supraîncălzirea camerelor pe timp de iarnă,
Beţi ceai şi cafea fără cofeină
Pe timp de iarnă se recomandă băuturile decofeinizate, deoarece cofeina determină pierderea căldurii corporale. Alternativa este să se consume băuturi fără cofeină, cum ar fi ceaiurile din plante şi ceaiul de ghimbir, care are proprietăţi naturale de încălzire, recomandă nutriţioniştii.
Nu ţineţi mâinile în buzunare
Pe timp de iarnă, oamenii au tendinţa de a merge cu mâinile în buzunare şi cu corpul aplecat în faţă. Mâinile, însă, nu trebuie ţinute în buzunare, ci pe lângă corp, legănatul acestora în timpul mersului intensifică activitatea musculară.
Mâncaţi alimente bogate în proteine
Activitatea de digestie a proteinelor creşte temperatura corpului într-o măsură mai mare decât carbohidraţii şi grăsimile, deoarece corpul depune un efort mai mare pentru asimilarea proteinelor, conţinute în carnea roşie, soia, nuci şi alune.
Nu purtaţi căciuli de lână
O căciulă din lână permite pierderea mai rapidă a căldurii decât căciulile din alte materiale, cum ar fi moltonul moale, care poate reţine mai bine căldura. De asemenea, o căciulă trebuie să acopere foarte bine şi urechile, care pierd foarte uşor căldura. De asemenea, obişnuieşte-te să porţi mănuşi (până la 30% din căldura corpului se pierde prin extremităţi), fular, care ajută, pe lângă menţinerea căldurii gâtului, şi la diminuarea efectului de horn (căldura corporală iese din haine pe la gât, dacă nu o izolezi cu o eşarfă, cu un pulover pe gât sau cu un fular) şi şosete groase (cele de lână sunt mult mai bune decât cele de bumbac).
Folosiţi creme hidratante
Pe timp de iarnă, se recomandă în mod special folosirea cremelor hidratante, mai ales dacă pielea este afectată de eczeme şi dermatite. În acest din urmă caz, se pierde mai multă căldură decât de obicei, deoarece sângele circulă mai aproape de suprafaţa pielii când aceasta este inflamată. Un tratament antiinflamator eficient este asigurat de cremele cu steroizi.
Faceţi câteva exerciţii de încălzire înainte de culcare
Pentru activarea circulaţiei, mişcaţi degetele picioarelor în sus şi în jos de 20 de ori, apoi răsuciţi gleznele de zece ori la stânga şi de zece ori la dreapta. Apoi închideţi şi desfaceţi palmele de zece ori şi contractaţi şi relaxaţi fesele de zece ori. Exerciţiile trebuie făcute în pat, înainte de culcare, şi dimineaţa, la trezire.
Legănaţi-vă într-un scaun-balansoar
Legănatul într-un scaun-balansoar nu are doar beneficii terapeutice la nivel psihic, ci generează, de asemenea, şi energie. Când corpul se află în stare de repaus, temperatura scade şi se declanşează tremuratul – o contracţie involuntară a muşchilor pentru păstrarea temperaturii constante. Tremuratul se poate declanşa când temperatura corpului scade sub 37 de grade, iar folosirea unui scaun-balansoar solicită grupuri mari de muşchi la nivelul braţelor şi picioarelor, optimizând circulaţia şi încălzind corpul.